Kategorier
Diverse

Lev et godt liv med ileostomi

En stomi er en stor livsendring, men det betyr ikke at livet ditt nødvendigvis blir snudd helt opp ned. Det er imidlertid noen faktorer man må være ekstra oppmerksom på hvis man har en stomi, uansett hvilken type stomi det er snakk om. Det er for eksempel essensielt å holde området rundt stomien rent og hygienisk for å unngå mulige infeksjoner og de problemene som følger med.

Hvis du har problemer med fordøyelsen, for eksempel i form av forstoppelse eller diaré, er det også noen tiltak du kan gjøre med hensyn til kosthold og mosjon, i tillegg til de generelle kostrådene som gjelder mennesker med og uten stomi. Vil du vite mer om pleie av din stomi og få tips til kosthold og mosjon, kan du lese mer om disse emnene i denne artikkelen.

Verdt å vite om ileostomi

Ileostomi er en stomitype hvor tynntarmen føres ut gjennom bukveggen. Herfra kommer tarminnholdet ut i en stomipose. I de fleste tilfellene fjernes hele tykktarmen når en ileostomi lages, og noen ganger fjernes endetarmsåpningen også.

En ileostomi kan både lages via en kikkhullsoperasjon og en åpen operasjon. Valget avhenger av flere faktorer, som kirurgen vil diskutere med deg. En ileostomi kan dessuten både være midlertidig og permanent.

Selve stomien er rundt 2-4 cm og kan minne om slimhinnen i munnen: våt, varm og rød. Ved berøring er det ikke uvanlig at ileostomien kan blø litt, men dette er helt normalt. Du kan sammenligne det litt med at tannkjøttet også kan blø en smule når du pusser tennene.

Pleie av din ileostomi

For å redusere risikoen for bakterier og mulige infeksjoner er det viktig at du holder stomien og området rundt rent. Følg derfor alltid anbefalinger for skifte av stomipose, så du ikke går med den samme posen for lenge. Bruker du 1-delt stomiutstyr, hvor pose og kleber er ett element, er det ofte anbefalt at posen skal skiftes minst én gang daglig. Bruker du 2-delt utstyr, som involverer to elementer: en pose og en hudplate, anbefales det ofte å skifte stomiposen minst én gang om dagen, mens hudplaten bare skal skiftes hver 2.-3. dag.

Når du vasker området rundt stomien, kan du bare bruke lunkent vann. Du kan også bruke en parfymefri såpe med lav pH-verdi – da må du bare være oppmerksom på å skylle bort all såpen for å unngå hudirritasjoner og eventuelle allergier. Har du tid, er det godt for stomien om du lufttørker den fra tid til annen. De dagene hvor det må gå litt raskere, kan du tørke bort overflødig vann med en myk kompress.. Husk å ikke tørke for hardt. Skulle du oppleve rødhet eller tørrhet rundt stomien, kan du med fordel bruke spesielle kremer som er egnet for dette..

Ileostomi og kosthold

Ofte er det ikke nødvendig å foreta store endringer i kostholdet når du har en ileostomi. Det er likevel alltid lurt å følge de vanlige kostrådene, hvor du spiser fiberrikt og får i deg mye grønnsaker og frukt. Opplever du problemer med forstoppelse eller diaré, er det imidlertid noen ekstra tiltak du kan gjøre. Ved forstoppelse kan du blant annet sørge for å:

  • drikke rikelig med væske
  • spise fullkornsbrød, tørket frukt og syrnede melkeprodukter
  • spise faste måltider
  • få nok mosjon

Er det derimot diaré som skaper utfordringer, kan du forsøke å:

  • erstatte den tapte væsken med blåbærjuice
  • salte måltidene litt ekstra
  • spise mat som binder magen, for eksempel banan, lyst brød, pasta, ris og blåbær.

Har du spørsmål om din ileostomi? Kontakt Coloplast Assistanse

Det kan være overveldende når hverdagen blir snudd litt på hodet, og man må venne seg til at en stomi er en del av livet fremover. Mange spørsmål kan oppstå, og det kan være vanskelig å huske dem alle når man snakker med egen lege eller relevant helsepersonell på sykehuset.

Heldigvis finnes det et sted hvor du kan få svar på de spørsmålene som plutselig måtte dukke opp. Du kan nemlig helt gratis kontakte erfarne sykepleiere hos Coloplast Assistanse og stille dem de spørsmålene du måtte ha. Sykepleierne har stor kunnskap innen stomiområdet, og for dem er ingen spørsmål dumme. Du kan ringe til dem alle ukedager fra kl. 9:00-16:00, og ellers kan du kontakte dem via e-post eller deres kontaktskjema når det passer deg.